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https://www.garyportercpa.com/books/tax-articles/147-revenue-ruling-70-

604-guide 

There are only three options with respect to the tax treatment of 

homeowner association excess membership income on Form 1120, U.S. 

Corporate Income Tax Return: 

 

A)  The association, if it does not making an election under Revenue Ruling 

70-604, would pay tax on 100% of the net membership income, in addition 

to the net non-membership (mostly interest) income.  Obviously, this is an 

undesirable option, and would preferably be avoided by properly making an 

election under Revenue Ruling 70-604 as indicated below. 

 

B)  The association can make an election under Revenue Ruling 70-604 to 

apply the excess of membership income over membership expenses to the 

following year's assessments, or 

 

C) The association can make an election under Revenue Ruling 70-604 to 

refund the excess of membership income over membership expenses to 

the members of the Association.  (This option is the least desirable, and 

may be in conflict with certain state statutes). 

 

It is important to note that the association can NOT make an election under 

revenue ruling 70-604 to transfer any excess member income to reserves 

as a capital contribution. The principal reason for this is that such an 

election will fail to meet the requirements of Internal Revenue Code Section 

118 various interpretive rulings and cases of that Code section.  See 

number 9 below.  A full discussion of this issue can be found at 

www.homeownersassociationtaxes.com 

(6)    The election under revenue ruling 70-604 MUST be made before the 

tax return is filed.  It SHOULD be made before the tax year has ended.  It 

COULD be made before the tax year even starts. …  I recommend that to 

expose itself to the minimum risk of losing the benefit of this election, the 

Association make the election prior to the end of the fiscal year for which 

the election is to apply. 
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(9)    An association can NOT make an election under revenue ruling 70-

604 to transfer any excess member income to reserves as a capital 

contribution. FSA (Field Service Announcement) 1992-0208-1 ruled directly 

on this issue, noting that a transfer of excess revenues to reserves does 

not meet the two criteria specified in the ruling; refund to members or 

carryover to the next tax year.  The principal reason for this is that such an 

election will fail to meet the requirements of Internal Revenue Code IRC 

Section 118 various interpretive rulings and cases of that Code 

section.  The biggest hurdle here is that IRC Section 118 requires advance 

notice to the members of the capital nature of their assessment before it 

will qualify as a contribution to capital under IRC Section 118.  There are 

also other requirements to qualify as capital contributions.  This subject is 

so extensive that it requires a completely separate discussion, which is 

located at www.garyportercpa.com. 

 

One conclusion that can be drawn from the above is that any association 

with extensive activities other than maintenance of the common areas will 

not qualify to make an election under revenue ruling 70-604 

 

 

https://associationtaxes.com/ 

Form 990 

501(c)(12) - Associations qualifying for exemption under IRC Section 

501(c)(12) are extremely rare.  The authors have personally worked with 

only one such association and are aware of only two others by virtue of 

discussions with other tax practitioners.  These associations all qualify by 

operating as a mutual water company and providing domestic water to the 

residents of the association. 

 

Reserves as Capital Contributions 

https://associationtaxes.com/?view=article&id=19:reserves-as-capital-

contributions&catid=12:articles 
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The basic structure of the Internal Revenue Code is that all receipts are 

considered income under IRC Section 61, unless exempted from income 

by another section of the Code.   IRC Section 118, “Contributions to the 

Capital of a Corporation,” exempts capital contributions from income. 

The PURPOSE of the assessment is described in IRC Section 263 as “Any 

amount paid out for new buildings or for permanent improvements or 

benefits made to increase the value . . . “and “Any amount expended in 

restoring property . . . “That pretty much describes the majority of reserve 

funds expended by associations.  But it also includes additions to or 

replacements of personal property.  It DOES NOT include monies 

expended or set aside for painting or contingencies. 

 


